De fleste kender rutinen. En ny profil betyder en ny adgangskode. Den skal indeholde store og små bogstaver samt et tal, og når først man har fundet en kode, som er til at huske, så bruger man den til alle ens profiler. Men det er de færreste, der tænker over de mulige konsekvenser herved, og det kan give problemer.

Det er nemlig langt nemmere for hackere at finde koder til hjemmesider med dårlig it-sikkerhed og så anvende den samme kode andre steder, end det er at få adgang til f.eks. en bruger på netbank. Får f.eks. en hacker fat i din adgangskode på en simpel side og logger ind på din profil, vil han ofte finde en e-mail adresse og/eller et brugernavn. Med de informationer er der ikke langt til at undersøge, om mailen er tilgængelig med samme adgangskode, som profilen var. Når først man er inde i folks mails, kan man hurtigt få adgang til et hav af informationer.

En mailkonto er en ting. Denne kan indeholde forskellige oplysninger, men mange anvender ligeledes den samme kode til at få adgang til deres bank. En ny undersøgelse fra Nordea viser nemlig, at 57 pct. oplyser, at de ofte genbruger deres adgangskoder og bruger den samme adgangskode til mailkontoen, de sociale medier og konti i banken.

Hackere er for mange en fiktiv trussen, men kommer man på dårlig fod med en ekskæreste, ven eller lignende, ville disse ofte på samme vis kunne tilgå informationer, som de ikke burde. Nordeas undersøgelse viser nemlig yderligere, at 25 pct. deler deres personlige adgangskoder med partneren, og 13 pct. deler dem med familie eller venner.

Oplysninger kan på denne baggrund hurtigt nå vidt omkring. Det er blevet mere naturligt, at en ven eller andre låner adgangen til ens Netflix. Det hænder, at de så låner adgangen ud til deres venner mv.

Vi anbefaler derfor, at alle forsøger at anvende forskellige koder. For at gøre de lange komplicerede koder lettere at huske kan man bruge mnemoteknik, såkaldte husketeknikker, ved dannelsen af tilpas komplekse adgangskoderkoder. Eksempelvis kan man anvende:

  • Det første bokstav i ordene fra en sætning.
  • Anvende store bokstaver ved navneord.
  • Anvende tal til at erstatte dele af ord (entreprenør = en tre pr en ør = 13pr1ør)